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CMS ISSUES TWO SURVEY AND CERTIFICATION 
LETTERS ADDRESSING CHOWS AND BRANCH 
OFFICES.

 

On April 25, 2007 the Texas Department of Aging and 
Disability Services (“DADS”) published two letters from 
the Centers for Medicare and Medicaid Services Regional 
Office IV (“CMS RO”) addressing Medicare 
determinations of changes of ownership (“CHOWs”), 
and procedures for obtaining home health agency 
(“HHA”) branch office certification.

 

CHOWS

 

CMS Regional Survey and Certification (“RS&C”) 
Letter No. 07-04, clarifies the standards that should be 
used by State survey agencies when interpreting the 
Medicare regulation on CHOWs and their effect on the 
Medicare Provider Agreement.  42 CFR §489.18.  

 

Specifically, CMS explains that, when a State license is 
transferred by any means to another operator, the Medicare 
Provider Agreement and Certification Number (formerly 
known as the “provider number”) are not automatically 
transferred or assigned to the new operator.  This is true 
even if the transfer documents (bill of sale, asset or stock 
sale agreement, etc.) expressly state that the Medicare 
Provider Agreement and Certification Number do 
transfer.

 

For the Provider Agreement and Certification Number to 
transfer to the new owner, the CMS RO must make a 
determination that a CHOW has in fact occurred, and that 
the new operator is licensed and otherwise entitled to 
accept the transfer.  When a CHOW is anticipated, both the 
buyer and seller have obligations to report the transaction 
and to complete and submit the relevant portions of the 
Medicare enrollment form (CMS-855A) to their fiscal 
intermediary (“FI”).  The FI verifies the information in 
the 855A and forwards it to the State Survey Agency 
(“SSA”), which reviews the documents under the 
Medicare CHOW rules, and makes a recommendation to 
the RO.  It is important to note that CMS does not 
necessarily apply the same CHOW standards for 
certification purposes as DADS does for licensure 
purposes.  For example, DADS considers the transfer of 50 
percent or more of the stock in a provider to constitute a 
CHOW, whereas CMS does not consider stock transfers to 
be CHOWs.  If CMS determines that a CHOW has 
occurred, it updates its databases and notifies the new 

owner, and the transfer of the Provider Agreement and 
Certification number will be acknowledged through a “tie-
in notice.”

 

Where there has been a gap in services (the seller ceases to 
provide services before the buyer begins providing services 
out of the same location), the transaction is not considered 
a CHOW but a voluntary termination by the seller and a 
new certification request by the buyer.  In addition, even if 
no CHOW has occurred, providers are obligated to report 
certain changes in their ownership or management 
structure to DADS, CMS, and Medicaid, if applicable.

 

HHA BRANCH OFFICE CERTIFICATION

 

CMS outlines, in RS&C Letter 07-05, the procedures for 
obtaining Medicare certification of an HHA branch office.  
Before any certification evaluation is undertaken by CMS, 
the branch office must be licensed by DADS as a branch 
office of a licensed and certified HHA.  That process 
involves completing and submitting a branch office 
application form to DADS.  The HHA should also 
complete and submit to the FI a CMS Form-855A, to add 
the branch office location. 

 

The provider must then complete and submit to the DADS 
licensing division DADS’ Form 2023 (available online), 
entitled “Medicare Certification Questionnaire.”  This 
document is a 12-page, 46 question application that 
essentially covers all aspects of the Medicare conditions of 
participation for a HHA and branch office, and which asks 
the provider to specifically address issues relating to 
location organization and structure, daily supervision by 
the parent of services furnished out of the branch office, 
shared and “under arrangements” services, and other 
matters.

 

If approved by DADS, the information is forwarded to the 
CMS RO with a recommendation to approve or deny the 
branch office certification.  The RO makes the final 
determination regarding Medicare certification, but “relies 
on State agencies to recommend approval or denial.”
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